Nu sjunger Vitemölla vägförening äntligen på sista versen!
Den 25 september genomförde Lantmäteriet vad som verkar bli det sista av en lång rad möten i ärendet om avveckling av gamla Vitemölla vägförening. Eftersom Simrishamns kommun inte levt upp till sin ursprungliga ambition och inte stått för sitt beslut att ta över allt ansvar för väghållning, allmän platsmark och grönytor på hela Vitemölla, så har i stället hittills tre nya mindre gemensamhetsanläggningar (vägföreningar) bildats. Nämligen: Furet, Skolsträddet och Möllebron. Och fler kan det bli.
Lantmäteriet menar att skogsområdet nedanför Furet som ingått i gamla vägföreningen måste övergå till annan gemensamhetsanläggning när gamla vägföreningen upphör. Därför kan det bli aktuellt med ytterligare en eller eventuellt två nya gemensamhetsanläggningar innan ärendet helt kan avslutas.
Detta kommer Lantmäteriet att fundera på innan man kallar de fastighetsägare som är berörda till slutligt sammanträde under hösten.
Klicka på bilden så får du upp en högupplöst pdf av kartan. Är du osäker på om din fastighet är med i den nya vägföreningen, eller vill veta andelstalen, finner du detta i denna "Andelstalslängd".
Fredagen den 19 januari underrättade Lantmäteriet alla berörda fastighetsägare att man fattat beslut om att bilda ny gemensamhetsanläggning/vägförening i det som de kallar "Furet", som omfattar även Hedstigen och större delen av Källebacken. Den får namnet Hjälmaröd ga:5 och omfattar allmän platsmark, väg och park/plantering. (Se Lantmäteriets beslut i denna pdf, och dess protokoll inför beslutet i denna pdf.)
Vitemölle Lejeföreningen har under sex års tid försökt förmå Simrishamns kommun att ta sitt ansvar och sköta alla vägar och grönytor på Vitemölla enligt tidigare beslut. Men då kommunen låtit meddela att man inte har för avsikt att dra tillbaka sin ansökan hos Lantmäteriet, så blir konsekvensen att flera nya mindre gemensamhetsanläggningar/vägföreningar bildas i delar av Vitemölla.
Den första som Lantmäriet fattar beslut om blir alltså "Furet" och omfattar området enligt kartan ovan.
Men fler är på gång. Som Lantmäteriet tidigare meddelat så finns det ytterligare tre pågående förrättningar och i två av dessa, Skolsträddet och Bron över Mölleån, är beslut nära förestående. Det fjärde ärendet berör övriga delar som ingick i gamla vägföreningen inkluderat skogsområdet där det pågår detaljplanering. Här avvaktar Lantmäteriet beslut gällande detaljplanen för Badhotellet.
Den gamla gemensamhetsanläggningen/vägföreningen Hjälmaröd ga:4 omfattade ett stort område med många delägande fastigheter. Alla dessa fastigheter berörs på något sätt nu när den gamla vägföreningen avvecklas/görs om. För majoriteten av fastigheterna på Vitemölle innebär det bara att man formellt kommer att lämna gamla vägföreningen och inget annat. Här kommer Simrishamns kommun att vara ansvarig för vägunderhåll och skötsel av grönytor.
Men för de fastigheter som ligger inom de område där nya gemensamhetsanläggningar bildas, blir konsekvensen att berörda fastighetsägare får ta ansvar och sköta vägunderhåll och ev. grönytor själva.
Lantmäteriet har delat upp förrättningen i fyra etapper, vilket betyder att den gamla gemensamhetsanläggningen/vägföreningen kommer att upphävas i takt med att nya bildas.
Lantmäteriet skickar information till dem som direkt berörs och som kommer vara med i nya gemensamhetsanläggningar. Informationen kommer att handla om utformning av besluten, d.v.s. karta och beskrivning, samt information om hur man kan överklaga.
Det är bara berörda fastighetsägare som är sakägare och som kan överklaga. Vitemölle Lejeförening är inte sakägare och kan därmed inte överklaga.
Under förrättningsprocessens gång har många fastighetsägare lämnat fullmakt åt Lejeföreningens representanter. Dessa fullmakter kommer inte att kunna användas för att överklaga beslutet. Vill fastighetsägare som är berörd av beslutet överklaga, så måste man göra det själv.
Överklaga?
Jörgen Rexö, jurist och själv sakägare, har varit styrelsen behjälplig med sin kompetens, och kommenterar ett eventuellt överklagande av Lantmäteriets beslut så här:
Min uppfattning är att ett överklagande förutsätter att vi har en hållbar rättslig grund att stå på, och därmed en anledning att begära en överprövning av Lantmäteriets beslut. Våra ansträngningar i ärendet har huvudsakligen syftat till att få kommunen att ändra åsikt i frågan och återkalla sin begäran om förrättning. Trots stora insatser från vår sida så blev det inte så. Man kan ha många synpunkter på hur kommunen har hanterat frågan och kommunikationen med oss i byn, men detta är ingenting som prövas i domstol. Det får eventuellt hanteras i kommande allmänna val.
Jag har själv svårt att se någon hållbar rättslig grund att bygga ett överklagande på. Den grund som ligger närmast är att man inte ska genomföra denna typ av förrättning mot sakägarna vilja (om det finns ett stort motstånd) och sakägarna har beaktansvärda skäl för att motsätta sig en förrättning. Jag har läst kring frågan och har även tittat på gamla rättsfall, och kan inte se att våra argument faller inom vad som i praxis anses vara beaktansvärda skäl. Man ska därtill komma ihåg att Lantmäteriet är en myndighet som är satt att tillämpa gällande rätt, vilket innebär att man även ska beakta sådana förhållanden som talar mot ett positivt förrättningsbeslut.
Jag tror inte att jag har sett den fullmakt som Krister och Pia har fått, men det ställs specifika krav på en rättegångsfullmakt, och jag misstänker att det kan vara vara så att den som finns inte uppfyller dessa krav och kan då inte användas i domstolen. De som väljer att överklaga bär risken för de ökade kostnader som uppkommer i processen. Det är sannolikt ersättning för den ytterligare tid som Lantmäteriet lägger ner i ärendet. Den som åtar sig att driva frågan som ombud, måste väga in vilken risk man utsätter sin klient för och även informera vederbörande om denna.
Väljer någon trots allt att driva frågan så är min rekommendation att man anlitar ett ombud (advokat) som är insatt i sakfrågorna och kan hjälpa till att driva processen.
Jag inser att texten ovan kan låta lite formell och ”barsk”, och får skylla detta på att jag är skadad av min tidigare yrkeskarriär. När det gäller formulering av ett överklagande så är det inte jag som ska hålla i pennan. Jag kan däremot läsa och komma med synpunkter på innehållet i en sådan skrift.
Hur går vi vidare?
Pelle Gemmel, sakägare och styrelsemedlem i Lejeföreningen, och som också aktivt har deltagit i arbetet med att försöka påverka kommunen och Lantmäteriet att stoppa vägföreningarna, kommer här med sin syn på hur vi går vidare:
Jag delar helt Jörgens syn på saken. Lantmäteriet har fått i uppdrag av kommunen att städa upp efter kommunens misstag och dess felaktiga beslut att ta över och lägga ner en formell vägförening. Man har utfört uppdraget och återbildat vägföreningar inom de områden som kommunen formellt inte tagit över och är markägare till. Vi har inget för att överklaga mer än ytterligare kostnader.
Alla formella fel och orättvisa beslut är tagna av kommunen. Gissningsvis kan vi JO-anmäla kommunen för att de lagt ner vår vägföreningen och utan rättslig grund skött våra gator i 20 år. Vi vinner inget på att få kommunen dömd. Vad ska vi ha i skadestånd för detta? Däremot har ju kommunen skött ärendet respektlöst och mycket dåligt, vilket i första hand Krister Hjelm påpekade för dem redan för sju år sedan när han myntade ”Gör om, gör rätt”. På dessa sju år har vi heller inte trots ideliga påstötningar sett röken av ansvarig politiker eller den tjänsteperson som är chef.
Det vi kan och måste göra är att ta en konstruktiv dialog med kommunen om fullt bidrag till skötsel och att dela på entreprenörer för skötsel av vägarna. Tidigare vägförening fick fullt bidrag och ingen avgift togs ut. Dessutom ska vi kräva att få tillbaka de medel som man tog över när vägföreningen lades ner, samt upprustning av vägarna. Vi ska också åtminstone diskutera en långsiktig plan med ett övertagande av kommunen då vi har störst andel skattebetalare/fastboende på "Furet" och det de facto är gator och inte väg till sommarstugeområde, industriverksamhet eller skogs/jordbruksfastighet. Det senare är praxis för privata vägar. Vi måste även tillsammans alla delägare naturligtvis se till att vi får en styrelse som driver frågorna.
Nya vägföreningar
snart beslutade
Trots Lejeföreningens många och enträgna försök att få Simrishamns kommun att ta sitt ansvar och sköta all väghållning och alla grönytor på Vitemölla enligt tidigare beslut, så har kommunen nu meddelat att man inte har för avsikt att dra tillbaka sin ansökan hos Lantmäteriet. Konsekvensen blir därför att lantmäteriförrättningen fullföljs, och flera nya mindre vägföreningar kommer att bildas i delar av Vitemölla.
Eftersom i stort sett samtliga fastigheter på Vitemölla ingick i den gamla vägföreningen (Hjälmarödga:4), så blir alla dessa fastigheter också på något sätt nu berörda när den gamla vägföreningen skall avvecklas/göras om. För majoriteten av fastigheterna innebär det bara att man formellt kommer att lämna gamla vägföreningen. För dem som inte är berörda av de nya vägföreningsbildningarna, kommer Simrishamns kommun att vara ansvarig för vägunderhåll och skötsel av grönytor.
I nuläget finns fyra pågående förrättningar. I tre avdessa blir konsekvenserna med största sannolikhet att det bildas nya gemensamhetsanläggningar/ vägföreningar där berörda fastighetsägare får ta ansvar och sköta vägunderhållet själva. Dessa tre är:
• Bron över Mölleån (Ärende nr M23112)
• Furet inkl. Hedstigen (Ärende nr M23114)
• Skolsträddet (Ärende nr M23116)
Enligt Lantmäteriets handläggare Jona Rydberg kommer Lantmäteriet i dessa tre ärenden att skicka information till dem som direkt berörs, och som kommer att bli medlemmar i de nya gemensamhetsanläggningarna.
Informationen kommer handla om utformning av besluten, med karta och beskrivning, samt en redogörelse för vad som skett sedan de senaste sammanträdena i respektive ärende. Om informationen inte redan har skickats ut, kommer den inom kort. Det kommer ges tid till att inkomma med ytterligare synpunkter, men Lantmäteriet bedömer att beslut är nära förestående i dessa tre ärenden.
Det fjärde ärendet (M191830) berör övriga delar som ingick i den gamla vägföreningen, inkluderat skogsområdet ovanför Badhotellet och fastigheterna norr därom, där det pågår en detaljplanering. Här avvaktar Lantmäteriet beslut gällande detaljplanen för Badhotellet.
Kommunen tänker helt enkelt
köra över oss!
I vägföreningsfrågan här i Vitemölla känns det som att Lejeföreningen har slagits mot väderkvarnar i de otaliga kontakterna med kommunen.
I ett försök att nå politiker både i men även utanför Samhällsplaneringsnämnden med information, skickade Lejeföreningen senast (14 augusti 2023) ett brev till utvalda politiker, för att på ett enkelt sätt sammanfatta situationen så här långt, samt att framföra våra argument och krav. Brevet kan du läsa via denna länk.
Lejeföreningen har också under lång tid försökt få till ett möte med ordföranden i Samhällsplaneringsnämnden, Carl-Göran Svensson, för att diskutera frågan. Men utan resultat. Han vägrar uppenbarligen att träffa oss.
Demokrati är ett ledord under denna sak från början till dags dato – såtillvida att den varit obefintlig! Saken har redan från början helt och hållet varit tjänstemannastyrd. Några protokollförda nämndbeslut om att vägföreningar skall upprättas i Vitemölla tycks inte ha funnits. Trots att ett sådant beslut på många sätt är av stor betydelse för ett stort antal invånare.
Svaret från Samhällsplaneringsnämnden på Lejeföreningens brev kom i mitten av september och lyder in extenso:
"Hej Pia.
Politiker från KS samt SPN presidier samt tjänstepersoner har haft möte kring de frågor Du har ställt.
Det svar som du kan läsa nedan är alla överens om och det blir fortsatt kommunens agerande.
Med vänlig hälsning Carl-Göran Svensson Ordf SPN
Igår den 4 september hölls ett möte om väghållaransvar i Simrishamns kommun. Deltog gjorde kommunstyrelsens presidium och samhällsplaneringsnämndens presidium. Efter mötet kan följande konstateras: Kommunen har inte några planer i närtid på att ändra de faktiska planförhållanden i syfte att ändra väghållaransvaret. Samhällsbyggnadsförvaltningen ser däremot över hur kommunen kan stötta vägföreningarna på andra sätt, både genom kompetens och en översyn av nuvarande vägbidragsregler.
Med vänlig hälsning
Åsa Simonsson
Samhällsbyggnadschef"
Så myllingarna skall alltså utan vidare spisning bara köras över!
Inga av våra argument eller önskemål har man bemött eller vill diskutera.
Nu har Lejeföreningens representanter lagt sina pannor i djupa veck för att se hur vi eventuellt kan gå vidare.
Ännu ett brevsvar istället
för möte med kommunen!
Styrelsens idoga försök att få till ett möte med kommunen i vägföreningsfrågan, har än en gång bemötts med ett skriftligt svar. Dessutom har Samhällsplaneringsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson per mail meddelat att frågan kan (!) tas upp på ett så kallat presidiemöte den 16 augusti, och att den i alla fall är inplanerad i mötet. Innan dess kan han inte ge mer information.
Samhällsbyggnadsförvaltningens brev av den 25 juli finns i denna pdf.
Styrelsen har nu kontaktat Ystads Allehanda, för att försöka att med tidningens hjälp få till ett möte, samt att med dess hjälp även kunna påverka utgången av väghållningsfrågan till Vitemöllas önskemål.
Brevsvar istället för ett
möte med kommunen!
Som de flesta säkert har uppmärksammat så pågår det en s.k. lantmäteriförrättning i Vitemölla. Simrishamns kommun vill nämligen i vissa delar upprätta vägföreningar, fyra–fem stycken, och på så sätt aktivt splittra Vitemölla.
Styrelsen för Lejeföreningen har alltsedan 2018 kämpat för att få politikerna att dra tillbaka kommunens ansökan till Lantmäteriet genom diverse skrivelser och möten.
Nu har styrelsen på nytt skickat in en skrivelse till kommunen om att vi vill att de skall dra tillbaka sin ansökan,och att vi ställer motkrav till ett eventuellt negativt beslut.
I denna pdf kan ni läsa det senaste svaret från Carl-Göran Svensson (C), som är Samhällsplaneringsnämndens ordförande, samt i denna pdf läsa Lejeföreningens svar på detta.
Ett möte med kommunen angående vägföreningarna!
Den 29 maj träffade en delegation från Lejeföreningen bestående av Pia Svensson, Krister Hjelm, Pelle Gemmel och Jörgen Rexö, kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson. Anledningen till mötet var lejeföreningens krav att få träffa de politiker som är ansvariga för kommunens starkt kritiserade planer på att vilja upprätta vägföreningar i Vitemölla. Men endast Ovesson mötte upp...
Trots all uppmärksamhet saken fått i Ystads Allehanda den senaste tiden, med reportage och ett flertal insändare – även från invånare i Gröstorp, där man har samma problem – hade Ovesson uppenbarligen inte satt sig in i ärendet. Hon påstod att hon inte vet något om vad som pågår, eller vilka som fattat beslutet om bildandet av fyra-fem vägföreningar i Vitemölla. Lejeföreningens delegation berättade därför för henne om hela processen så här långt, och att vi inte har fått ta del av kommunens utredning angående "riktlinjer för huvudmannaskap för allmän platsmark".
Delegationen krävde också att politiken skulle dra tillbaka sin ansökan till Lantmäteriet om delning av Vitemölla.
Slutligen krävde delegationen än en gång att omgående få till ett möte med den svårtillgänglige ordföranden i Samhällsplaneringsnämnden, Carl-Göran Svensson.
Jeanette Ovesson skulle kalla till ett sammanträde med kommundirektören Diana Olsson samt de politiker som är beslutsfattande. Därefter skall hon återkomma till Pia Svensson.
Fortsättning följer!
Lejeföreningens manifestation mot bildandet av vägföreningar i Vitemölla, resulterade i en stor artikel i Ystads Allehanda den 11 maj. Den kan du läsa i denna pdf.
Nu får vi hoppas att vi med hjälp av den kan stampa ut politikerna ur sina hålor, så att vi kan få ett möte med dem!
Lejeföreningen kräver att
få träffa politikerna!
Ett 50-tal fastighetsägare mötte Ystads Allehandas utsände den 8 maj för att visa sitt missnöje med kommunens underliga försök att tvinga på Vitemöllaborna vägföreningar.
Nu har vi Vitemöllebor fått nog av kommunens absurda arbete med att försöka tvinga på oss vägföreningar, och att på så sätt så split i vårt goda leje!
En manifestation ägde rum den 8 maj genom att myllingarna gick man ur huse, för att inför Ystads Allehandas reporter förklara situationen och visa sitt missnöje. Med tredje statsmaktens hjälp hoppas vi att få politikerna att äntligen träda in på scenen i denna minst sagt underliga sak.
En kärnfull resumé av sakens gång så här långt gjordes av lejeföreningens vice ordförande Krister Hjelm och ordföranden Pia Svensson, och många i publiken fyllde på med relevanta argument.
Eftersom Samhällsbyggnadsnämndens ordförande gav oss ett mycket underligt svar på vårt krav att få träffa politikerna i denna fråga (det kan du läsa oredigerat och in extenso i denna pdf), beslöts att göra ett förnyat försök till ett möte med de ansvariga politikerna, inkl. kommunalrådet Jeanette Ovesson. Styrelsen har därför direkt efter manifestationen skickat ett mail till dem, i vilket de upprepar sin begäran att besöka dem snarast möjligt.
Det mailet kan du läsa i denna pdf.
Samtidigt har styrelsen skickat två likalydande mail till Lantmäteriet (ett undertecknat av Pia, ett av Krister, eftersom de båda har fullmakter från olika fastighetsägare) med anledning av att upprättandet av vägföreningarna förmodligen strider mot Anläggningslagen! Det mailet finner du i denna pdf!
Viktig information om vägförening och lantmäteriprocessen!
Bakgrund
Simrishamns kommun ansökte 2016 hos Lantmäteriet om fastighetsreglering på Vitemölla. Kommunen ansökte om att dels överta marken som de ska sköta, dels att Vitemöllas gamla vägföreningen ska ”väckas till liv” för område som kommunen enligt detaljplan inte ska sköta.
Den 27 september 2019 hölls ett första informationsmöte i frågan och därefter avgjordes markövertaget i förrättning som vann laga kraft under 2021 och i början av 2022.
Den andra delen angående vägföreningen återstår och kallelse till informationsmöte kommer ut inom de närmsta dagarna.
Möte den 10 juni
Syftet med detta möte är tvådelat. Lantmäteriets ansvariga tjänstemän ger oss information och vi ska ge dem information. Lantmäteriet avser att berätta hur själva processen ser ut, vad de har att utgå ifrån sett till regelverk och inlämnade yrkanden, samt vilka specifika frågor som behöver lösas inom förrättningen. Sedan vill de ha våra synpunkter angående hur de allmänna platserna kan förvaltas och vilka som har nytta av de olika anläggningarna/platserna som kommunen inte är skyldig att sköta enligt detaljplan.
De som kommer att kallas är:
Sammantaget: i princip alla som äger fastighet inom detaljplanelagt område i Vitemölla (samt de kring badplatsen norr om ån)
Tidplan
Lantmäteriets plan är att arbeta fram förslag på beslut som kan presenteras någon gång i september månad. Beroende på hur mycket synpunkter och yrkanden som kommer in kan de sedan vara redo att gå till beslut under hösten. Men lantmäteriet säger att denna tidplan verkligen är preliminär och att det också kan framkomma saker vid mötet som påverkar denna bedömning.
Sista möjligheten att undvika splittring
Det här kan alltså vara sista möjligheten för oss att förhindra att Vitemölla splittras. Det är därför viktigt att du utser ett ombud om du inte själv kan närvara på mötet.
Fullmaktsblankett kommer att bifogas kallelsen. En neutral fullmakt kan också hämtas via denna länk.
Har du tidigare lämnat fullmakt där ombudet får företräda dig vid hela förrättningen så gäller den fortfarande
Mer information
Har du frågor eller vill veta mer om detta är du välkommen att kontakta Krister Hjelm, Rådmansgatan 23 E, 211 46 Malmö. Tel: 0734-16 00 61.
Adress på Vitemölla: Lejegatan 5. Tel: 0414-701 47.
Vitemölla den 10 maj 2022
Styrelsen i Vitemölle Lejeförening
Referat från mötet med Lantmäteriet betr. vägföreningen!
Ett 50-tal fastighetsägare hade hörsammat kallelsen till Lantmäteriets informationsmöte fredagen den 27 september 2021 i Kristianstad. Dessutom hade ytterligare cirka 175 lämnat fullmakter.
Läs i denna pdf-fil lejeföreningens referat från mötet!
Tidigare information om vägföreningen
På Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 27 september 2018 fattade man beslutet:
"Förvaltningen får i uppdrag att utforma förslag till Riktlinjer för huvudmannaskap för allmän platsmark i samtliga större samhällen inom Simrishamns kommun utifrån en analys och utredning av befintliga förhållanden. I avvaktan på dessa riktlinjer upprättas inga detaljplaner för kommunalt huvudmannaskap för allmän platsmark inom Vitemölla samhälle."
samt att:
"Förvaltningen uppmanas att fortsätta med lantmäteriförrättningen."
I denna pdf finns hela beslutet.
Lejeföreningens styrelse får nu alltså invänta Lantmäteriets beslut. Styrelsen kommer under tiden att samarbeta med Vik i detta ärende, eftersom de har samma problem där.
I denna fil finns den "tjänsteskrivelse" som undertecknats av samhällsbyggnadschefen i kommunen, och som ligger till grund för samhällsbyggnadsnämndens beslut.